نخست ببینیم چه عاملی کره ی زمین و تمام سیاره های دیگر منظومه ی شمسی را به حرکت در می آورد. بنا به نظریه ای که درباره ی منشا منظومه ی شمسی ارائه شده است، در حدود 5 میلیارد سال قبل، غبار ابر مانند عظیمی تشکیل شد و به چرخش در آمد. غبار مورد بحث سپس پهن شد و به صورت یک بشقاب یا صفحه ی عظیم در آمد و نقطه ی داغ مرکزی آن هم به «خورشید» مبدل گردید. قسمت های بیرونی غبار مزبور توانستند به صورت جسم های چرخنده ای از یکدیگر جدا شوند و بعد از فشرده شدن، به شکل سیاره ها در آمدند. از این جاست که سیاره های کنونی (از جمله کره ی زمین خودمان) همچنان و دائما در حال حرکت هستند.
راستی چرا کره ی زمین و بقیه ی سیاره های منظومه ی شمسی به اعماق کائنات بیکران نگریختند؟ (خب معلومه چون خورشید تنها می موند)
جدا از شوخی:
جواب این است: وجود «جاذبه» یا نیروی کشش عظیم و سرسام آور خورشید بود که مانع این کار شد. بنا بر قانون حرکت نیوتون، هر جسم متحرکی به حرکت خود در خط مستقیم ادامه خواهد داد مگر این که نیرویی خارجی مانع از حرکتش شود. به این ترتیب، یک سیاره ی متحرک به گریختن از مدار خورشید در یک خط مستقیم کشیده می شود.
آن نیروی خارجی که جلوی گریختن سیاره را می گیرد و آن را در مدار خود نگه می دارد، «جاذبه ی خورشید» است. سیاره در مدار خود با سرعتی حرکت می کند که به فاصله اش از خورشید بستگی دارد. در صورتی که سیاره به خورشید نزدیکتر باشد، سریعتر حرکت می کند و چنانچه دورتر باشد، حرکتش آهسته تر خواهد بود. کره ی زمین با سرعتی معادل 30 کیلومتر در ثانیه (هنگامی که مدارش به خورشید نزدیک تر است) و با سرعتی معادل 29 کیلومتر در ثانیه (هنگامی که فاصله ی مدارش از خورشید به بیشترین حد می رسد) به دور خورشید می چرخد.
سیاره در مدار خود (هنگامی که از همیشه به خورشید نزدیکتر باشد) با نیرویی به سوی خورشید کشیده می شود که از نیروی وارده بر سیاره ای که در فاصله ی دورتری از خورشید حرکت می کند، به مراتب بیشتر است.
سیاره ی مریخ با سرعت متوسط 48 کیلومتر در ثانیه، و سیاره ی پلوتو با سرعت 4.5 کیلومتر در ثانیه به دور خورشید می چرخند.
شما می توانید این مطلب را توسط 10 عدد QR-code در موبایل خود داشته باشید.
توجه: ابتدا QR-code اول را اسکن کرده و پس از خواندن کامل آن QR-code دوم را اسکن کنید و به همین روال ادامه دهید تا تمام مطلب را بخوانید.
QR-code اول
QR-code دوم
QR-code سوم
QR-code چهارم
QR-code پنجم
QR-code ششم
QR-code هفتم
QR-code هشتم
QR-code نهم
QR-code دهم
:: موضوعات مرتبط:
فضا ,
سیارات ,
,
|
امتیاز مطلب : 9
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2